Frågor om Rastaflätor. Taget från en sida. Läs! :)



Hur lång tid tar det att fläta håret?
Rastaflätor och twists: Generellt är det så att ju tunnare och längre flätor eller twists man vill ha, desto längre tid tar det. Långa rastaflätor kan ta allt ifrån 10-20 timmar eller mer för en ensam fläterska. Tiden beror också på hur tätt man flätar, dvs hur mycket av det egna håret som flätas in i varje fläta. Ju tätare flätorna sitter, desto fler flätor blir det, och följaktligen behövs det mer tid för att det ska bli färdigt.
Inbakade flätor: Inbakade flätor tar ifrån 1-5 timmar eller längre, beroende på tjockleken på flätorna och hur komplicerad designen är. Vill man ha ”extra style”, med olika mönster, tar det längre tid.

Tips: Du kan gå in i fotogalleriet och kolla hur lång tid det tar att göra de olika frisyrerna som finns där.


Hur länge kan man ha flätorna?
Flätor och twists: Jag rekommenderar inte att man har flätor och twists längre än en månad. De sitter hur länge som helst, men växer naturligtvis ut med det egna håret och ju längre du har dem i desto mer slits det egna håret när du ska ta bort dem. Vid hårrötterna bildas nämligen små ”trassel” som du måste kamma ut när flätorna tas bort. Ju längre flätorna sitter i desto hårdare blir ”trasslet” och håret klan fara illa när du reder upp det.
Inbakade flätor: Inbakade flätor brukar sitta i 1-3 veckor beroende på vad du har för hårtyp. Envisas inte med att ha kvar dem när de börjar bli rufsiga. Det ser inte fräscht ut. Om du har inbakade flätor kombinerade med rastaflätor rekommenderar jag att du gör om de inbakade efter ca 2 veckor.

Tips: Många har nog flätorna längre än en månad. Om du har flätorna länge, tänk då på att du får en utväxt som inte ser speciellt bra ut. Man ser alldeles för många som går omkring och ser risiga ut, helt i onödan. Det är bara att dölja utväxten med ett hårband eller en sjal. Sätt upp håret i en hög svans och linda ett vackert tyg runt huvudet. Jättesnyggt! Utväxten syns inte och flätorna kommer verkligen till sin rätt.

Hur tvättar man flätat hår?
Flätat och twistat hår tvättas som vanligt, men tänk på att håret blir tungt och svårhanterligt när det är blött och att det tar lång tid för flätorna att torka.
Flätor och twists: Blöt hela håret och massera in schampo i hårbotten. Tag sparsamt med schampo när du tvättar flätorna och skölj noga. Gnugga inte för mycket. Det är viktigt att schampot sköljs ur ordentligt och inte blir kvar i flätorna. Det är inte bra för håret.
Inbakade flätor: Blöt hela håret. Tag en svamp med lite schampo på och dutta på flätorna med svampen. Gnugga inte! Då blir flätorna rufsiga direkt. Skölj noga. Klart!

Måste man använda löshår vid flätning?
Rastaflätor: Rastaflätor görs alltid med löshår. Mycket löshår! Det spelar ingen roll om du har tjockt hår. Du behöver ändå löshår, annars får du glesa, tunna flätor, med alldeles för mycket synlig hårbotten mellan varje fläta, och snoddar i topparna. Fult, kort sagt. Det ser inte ens ut som rastaflätor. När man gör rastaflätor bränner man topparna, eller doppar dem i hett vatten så att de inte öppnar sig. Med löshår kan man också förlänga flätorna och få dem så långa man vill. För långa rastaflätor går det åt ca 8-10 paket löshår.
Twists: För bästa resultat tycker jag att man ska twista med löshår. Håret ser tjockare ut och frisyren sitter bättre. Twists går att göra utan löshår i vissa typer av afrohår men det blir ändå glesare och sitter sämre.
Inbakade flätor: Inbakade flätor kan med fördel göras utan löshår. I fotogalleriet kan du se exempel på inbakade flätor med och utan löshår. Det kan vara väldigt snyggt med inbakade flätor utan löshår, men frisyren håller oftast sämre.

Vilken sorts löshår ska jag ha till flätning?
Till samtliga frisyrer som jag gör kan man använda vanligt fläthår. Det är syntetiskt hår som finns i en stor variation färger och är relativt billigt. Det finns i olika fabrikat och de som görs i materialet kanekalon anses vara skonsammast för håret. Att fläta in äkta hår tycker jag är slöseri med pengar. Det blir inte snyggare och sitter sämre. Dessutom måste man ha snoddar i topparna, vilket ser trist ut. Jag kan inte se några fördelar med att använda riktigt hår till flätning. Äkta hår kommer bättre till sin rätt när man t ex syr fast hårförlängningar eller sätter in olika former av extensions, och det kostar mycket mer än syntetiskt löshår.
Syntetiskt löshår finns också i en mängd olika varianter av rakt hår eller hår med färdiga lockar eller vågor att välja mellan. Dessa hår används ofta till flätor där en del av löshåret lämnas öppet, eller t ex inbakade flätor där man vill ha någon speciell effekt i topparna. De här håren brukar vara något dyrare. Kom ihåg att vanligt fläthår också går att locka med fint resultat!

Hur väljer jag färg på löshåret?
Du väljer naturligtvis precis som du själv vill. Det är ju en av fördelarna med att gå och handla håret själv. Känn dig fri!
Min åsikt angående färgval:
Välj en färg som liknar din egen färg. Det gör inget om det inte är exakt samma färg. Om du hittar en närliggande färg brukar det inte synas om det skiljer lite mellan löshårets och din egen färg.
Om du vill kan du bland in slingor i någon avvikande färg, men ta inte för många olika färger. Det blir oftast bara rörigt. Less is more, som man brukar säga. Om du vill ha mer än en färg, nöj dig med en eller eventuellt två nyanser som liknar din egen hårfärg och en avvikande färg, som du inte ska ta för mycket av.
Det kan vara frestande att frossa i olika nyanser när man står och ska välja hår, och de flesta tar nog mer än en färg, men jag måste säga att min personliga favorit är ett hår som är flätat i samma nyans. Helst en nyans som ligger nära din egen hårfärg. Det kan också vara snyggt med 2-3 olika nyanser som ligger nära varandra så att man inte direkt ser att man använt sig av olika färger.


Gör det ont att fläta håret?
Om man inte är extremt håröm ska det inte behöva göra ont att bli flätad. Det ska strama lagom mycket och helst vara behagligt. Om det gör ont medan man blir flätad ska man säga ifrån! Det är skadligt för hår och hårbotten om flätorna är för hårt åtdragna.
Ett visst mått av irritation i hårbotten är normalt och drabbar de flesta. Det är ofarligt, men kan ge en del obehag. Var beredd på att det kan klia. det är också helt normalt att det stramar i hårbotten når flätorna är nygjorda.
Besvären brukar märkas av när man är nyflätad och upptill ett par veckor därefter. Hårbotten vänjer sig vid flätorna och de som flätar håret ofta brukar inte känna av besvären nämnvärt.

Viktigt!
Försök att inte klia och kom ihåg att besvären går över, när flätorna stramar mindre. De flesta har lindriga besvär, men om det känns outhärdligt och besvären kvarstår måste du genast avlägsna flätorna, annars kan ditt hår ta skada. Det är väldigt ovanligt att det här inträffar, men det kan vara bra att känna till att det förekommer. Är du väldigt känslig i hårbotten och mycket håröm, ska du vara beredd på att det kan bli jobbigt att ha flätor.

Hur tar man bort flätorna?
Att ta bort flätor och twists tar en god stund. Be någon om hjälp så går det fortare. Tänk på att vara försiktig när du tar bort dem, och slit inte i håret! Inbakade flätor är enklare att ta ur och det går mycket fortare.

Tag bort flätor och twists så här:
1. Klipp av flätorna strax nedanför det egna hårets längd.

2. Öppna en fläta i taget och dra försiktigt bort löshåret. Det använda löshåret går inte att återanvända, så släng det.

3. Det egna håret har ett litet ”trassel” närmast hårbotten. När du tagit bort löshåret ur en fläta, reder du direkt upp det lilla trasslet försiktigt med en kam. Tag lite i taget, var lugn och ha tålamod. Det går inte att komma ifrån att det tar tid att ta bort flätorna.

4. Upprepa den här proceduren med varje fläta, så blir det lättare. Om du tar bort allt löshår på en gång får du ett helt hår fullt av små trassel och det är besvärligare att hantera.

Tips:
Blöt inte håret innan du reder upp det, eftersom blött hår lättare går av än torrt.
Kom ihåg att nu kammar du också ur det hår du tappat naturligt under under den tid flätorna suttit i. Observera att det blir en del hår. Man tappar 10-20 strån om dagen och efter en månad kan det bli runt 600 hårstrån!


Hur långt hår måste man ha för att kunna fläta sig?

För att kunna ha flätor och twists behöver du bara ha så pass långt hår att det går att greppa för att göra en fläta. Ett par centimeter räcker. Har man riktigt kort hår får man räkna med att flätorna sitter lite sämre.
För inbakade flätor är det bra om håret är lite längre, ca 8-10 cm. Det går att göra inbakade på kortare hår, men då får man räkna med mer utstickande hår.

Finns det speciella preparat för flätat hår?
Många tycker om att ha olika oljor, vax eller cremer i håret både under och efter flätningen. Det finns massor av preparat att välja mellan.
Tänk på att det du har i håret lagras i flätorna under en längre tid. För mycket ämnen i håret kan till och med försvåra uttagningen av flätorna, när du ska reda ut det egna håret, så var lite sparsam när du använder dig av de olika produkterna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0